23 септември 2016 | 10:12

Ружди Ружди за олимпийската титла, катастрофата и изпитанията (видео)

снимка: Guliver/Getty Images
размер:

Шампионът от Параолимпийските игри в Рио Ружди Ружди бе гост в сутрешния блок на bTV. Ружди Ружди триумфира в дисциплината тласкане на гюле в клас F55 с нов световен рекорд от 12.33 метра. Той разказа как се е чувствал след състезанието, както и за автомобилната катастрофа, която е претърпял през 2008 година.

"Бях щастлив, седем години се боря и искам да спечеля този медал. Най-много се радвам, че направих световен рекорд на най-голямото състезание. Хубаво е да си на стълбичката. Не може да се обясни това нещо, то трябва да се изживее", сподели параолимпийският ни шампион.

"През 2008 година претърпях катастрофа, карах с много висока скоротост - 180 км/час. Имаше много завои, единият от завоите беше с обратен наклон и аз загубих контрол и се преобърнах няколко пъти. Това е общо взето за катастрофата. След това разбархме, че съм със счупен гръбнак, после линейки, операции… Тогава бях на 17 години. Със спорта мисля, че започнах на 19", каза още Ружди Ружди и добави: "Преди един месец получих контузия на китката и имах много болки. Реших да правя процедури, но от тях получих алергия в цялата ръка. Имам рани на краката от тренировки. По принцип имам и рани на гърба, тъй като използвам много твърда облегалка".

"Искам да кажа на хората да внимават и да не карат бързо, защото не знаят какво ги чака", завърши Ружди.

В студиото бе и треньорът на Ружди Ружди - Радостин Тодоров. Той обясни как възпитаникът му е успял да счупи световния рекорд. "Той беше подготвен за такъв резултат. На тренировки гледаме да не даваме абсолютния максимум. Ружди е от тези спортисти, които по време на състезание са много добре психически подготвени и се реализират. И очаквахме от адреналина на самото състезание да подобри собственото си постижение", каза Тодоров.

"С Ружди се срещнахме през 2010 година в малкото градче Павел Баня, където тогава се подготвяхме с Даниела Тодорова (която е сестра на Радостин Тодоров - б.р.). Съвсем случайно го видях и го харесах как изглежда визуално за нашия спорт. Запознах се с Ружди и му казах, че може да опита, ако иска, да види дали ще му хареса. Той веднага прие идеята. И още на следващия ден отидохме на спортната площадка и аз видях, че в това момче има голям талант. Още тогава му казах, че ако бъде постоянен, упорит и слуша, за мен той ще бъде параолимпийски шампион и световен рекордьор", разказа още Радостин Тодоров, след което коментира и условията, при която тренират с Ружди - една гола поляна. "Условията ни за подготовка не са нормални. В чужбина нашите колеги параолимпийци тренират в много добри условия. Не са нормални условията", каза по тази тема Тодоров.

Треньорът на Ружди Ружди хвърли светлина и върху състоянието на параолимпийката Даниела Тодорова, която в момента е със счупени крака след инцидент в Рио. "Добре е, държи се. За нея е шок, че е с два счупени крака в момента. След нейната дисциплина тя искаше да се разведри малко. Отидохме да се разходим в Рио и тя падна от инвалидната количка и за съжаление счупи двата си крака. Това усложни много нещата, защото следваше и дисциплината на Ружди и ни беше много трудно. Транспортирането й до България също беше много трудно. Снощи до 2,30 часа сме били по болниците. Но Даниела е силна и се надявам бързо да излезе от този труден момент. Състоянието й е стабилно в момента", обясни Тодоров.

Снимка: Иван Йочев, Sportal.bg

Коментари

Skip1

14 октомври 2016 | 07:47 In the colapicmted world we live in, it's good to find simple solutions.

Добави коментар

Новини »

виж още

Анкета

Колко медала ще вземе България от Игрите в Рио?