19 септември 2016 | 12:16

Ружди, който изкова олимпийското злато на поляната

снимка: Guliver/Getty Images
размер:

На Олимпийските игри в Рио миналия месец българският химн не прозвуча нито веднъж. Това обаче се случи на параолимпийските състезания в бразилския мегаполис. Ружди Ружди – един от най-изявените ни състезатели с увреждания през последните години постигна мечтата си, и то как! Лекоатлетът направи серия от

4 опита над досегашния световен рекорд

от 12,04 м, който отново беше негов, а с най-добрия – 12,33 м, записа златна страница.
Една голя поляна в Павел баня – това е „тренировъчната база" на новия ни спортен герой. Плюс една бетонна рампа „за разнообразие" в гледката. Тук той успява да изкове олимипйското злато, на нея тримата с Даниела Тодорова и Мустафа Юсеинов се опитват да сбъднат мечтите си. По гърба си Ружди има рани от инвалидния стол, а ръцете му са с износени мускули, защото няма достатъчно опорни точки, които да поемат натоварванията на мускулите. Никак не е окуражаващо, но очевидно хората, които съдбата е наказала по някакъв начин, са със силен дух. Самият той е от Глоджево, Русенско, а причината за неравностойното му положение е автомобилна катастрофа – ситуация, в която най-често се страда и загива в България.
Ружди тренира от 2010 г., когато е открит от сегашния си треньор Радостин Тодоров. „Ружди е упорито момче, а аз още в началото му казах, че ако бъде дисциплиниран, ще успее, защото има таланта да го постигне, разказва той. - Връщам си лентата назад и се сещам за

най-тежките моменти – раните, снегът

тренировките на минус 15 градуса... А и техните тренировки са не по-малко тежки, защото за параолимпийците те са допълнително натоварване – тези хора веднъж вече са увредени и рискът е много голям. Сега виждам, че целият този труд на Ружди е бил заслужен и възнаграден. Няма да имаме много голяма почивка, сега ни предстои следващото състезание. Българската мечта се сбъдна и най-после имаме олимпийски шампион. Хубавото е, че подобри и световния рекорд, което ме прави още по-щастлив. Още не мога да го осъзная. Много труд и лишения стоят зад тази титла, много тежки тренировки и контузии."
Самият Ружди увери, че успява да изживее пълноценно момента.

„Днес е моят ден и съм щастлив

обяви той пред бТВ. - Трудни са ни тренировките, често се стига до контузии. Понякога сме радостни, понякога не сме. Хората ни се чудят и викам: „Вие луди ли сте? Да тренирате през зимата при такива условия?" Но ние няма къде другаде да тренираме, освен на тази поляна. Аз искам от тези, които ни се чудят защо го правим, да дойде и да ни види как тренираме, а после да решава."

Визитката на шампиона

Световен шампион от Доха 2015 – 11,85 м
Трикратен европейски шампион от Стаадсканал (Холандия) 2012, Суонзи 2014 и Гросето 2015 с нов световен рекорд от 12,04 м.
Европейски шампион на диск от Италия 2016 г. с 39,33 м

"Стандарт"

Коментари

Indian3

14 октомври 2016 | 07:59 BION I'm imserpsed! Cool post!

Daniel2

20 септември 2016 | 05:41 Браво на момчето! Дано дъжавата да им помага повече и осигури условия за трениране.

Панагюрец1

19 септември 2016 | 13:21 Браво!!! Дано министърът разбере, че има параолимпийци и глухи спортисти!Стига са толерирали разни кросчета и други измислени показни проявки! Браво на всички спортисти участници в световни и олимпийски игри!!!

Добави коментар

Новини »

виж още

Анкета

Колко медала ще вземе България от Игрите в Рио?