29 август 2016 | 14:17

Невяна Владинова - гимнастичката с най-високия IQ

снимка: Guliver/Getty Images
размер:

Гимнастичката оставя любимата си математика, за да гони върховете в спорта
 

Тя притежава рядката комбинация от хубост и ум, с която Господ дарява само избраните. Заради успехите на ансамбъла в последните години Невяна Владинова винаги оставаше в сянка. Може би затова впечатляващото й представяне в Рио де Жанейро се прие като приятна изненада. Не така обаче мислят нейните близки, които знаят през какво минава Неви, за да стигне до елита в свирепата конкуренция на художествената гимнастика. Сега, след като убеди и себе си на какво е способна, плевенчанката постави следващата цел - медал от игрите в Токио.

Пътят на Невяна Владинова към големия спорт изглежда предначертан. Още от малка тя се увлича по танците и на 5 години е пленена от магията на балетното изкуство. Нейните първи изпълнения бързо напускат пределите на детската стая, а само след година тя започва да тренира художествена гимнастика в местния клуб „Елегант“. Тренировките са тежки, но малката Невяна се справя отлично и се откроява в групата. Успява умело да съчетава спорта с уроците. Майка й Веселина определя дъщеря си като много умно дете, а през годините високото IQ й помага много и в гимнастиката.
„Беше нормално, но много, много умно дете. Обичаше математиката и ако не беше гимнастиката, най-вероятно щеше да се занимава с наука. Има интелекта да прецени колко ротации да направи, как да си хване топката. Когато трябва да се взимат мигновени решения, интелектът е много важен“, споделя гордата майка, която беше част от фенклуба на Владинова при заминаването на 22-годишната гимнастичка за Рио и при посрещането й 20 дни по-късно.

Талантът на Невяна не остава незабелязан. На 11 години тя получава предложение да се премести в София, където започва тренировки в клуба на Нешка Робева, при треньора Мариана Василева.
„Когато трябваше да се премести в София, имаше леки колебания дали да го направи, но беше чисто по детски. Не мога да си представя как едно дете на 11 години може да реши само в такава ситуация. Беше много сериозно и трудно решение, защото трябваше да премести цялото си детство, училище и всичко останало в София. Тогава не работех. В началото на всяка седмица идвах да я гледам. Казах си, че няма как да оставя напълно отговорността за нейното развитие. Спяха в общежитието до Герена. Училище, тренировки – това беше целият й живот“, спомня си Веселина Владинова.

Но усилията започват да се изплащат. През 2014 г. Неви прави пробив и за първи път се класира за финалите в Гран при в Москва, където завършва 4-та на обръч. Завършва същата година с ново успешно състезание от сериите Гран при. Там печели бронзов медал в многобоя и 3 медала на отделните уреди - два сребърни на бухалки и на лента и бронз на топка. От тогава тя е редовен участник във финалите на почти всички големи състезания. Съчетанията й се отличават с висока степен на сложност, което впечатлява съдиите, и Владинова има запазено място в десетката.

Истински големият пробив на Невяна обаче дойде в Рио. На най-големия спортен форум прелестната плевенчанка показа висока класа, което й донесе 6-о място в квалификациите за многобоя и 7-о в крайното класиране. Дори участието на Неви на олимпийските игри обаче не може да накара майка й да промени един от своите принципи. „Аз не гледам състезанията й. Имам мои си лични притеснения и за да сме по-спокойни и двете, не гледам на живо как играе. Тя е рискова гимнастичка, съчетанията й са много сложни и наистина се притеснявам. Разбира се, след това гледам всичко на запис. По време на квалификациите бях с една приятелка и тя ми помогна да се изолирам от състезанието.“ Не така обаче стоят нещата с баща й и нейния дядо, които са най-големите фенове на Владинова. Когато тече състезание с участието на Неви, разбират всички съседи.

Майката Веселина все пак си оставя вратичка, че може да вика за дъщеря си след 4 години в Токио. Бляскавото представяне на гимнастичката в Рио накара специалистите да я включат в списъка с потенциални медалистки. „Аз съм абсолютно убедена, че ще стигне до Токио. Бях казала, че ако се класира за следващата олимпиада, ще отида да я гледам“, зарича се Веселина.

Гимнастичката остава здраво стъпила на земята. Най-важното, което й даде олимпиадата в Рио, е вярата, че поставената цел е постижима. „Определено повярвах в себе си малко повече, но не трябва да се главозамайвам, а да продължавам да тренирам здраво. Мотивирана съм, готова съм да покажа още много неща. Мисля, че от тук нататък ще вървя само нагоре и ще направя всичко възможно за това. Сега определено следващата ми мечта е медал от Токио", коментира Невяна.

Тя определи топлото посрещане на летище София като нещо повече от медал. За олимпийското отличие Неви просто трябва да продължи да твори това, което може най-добре – вълшебство с високо IQ.

Харесва киното и журналистиката

Преди 3 години Невяна Владинова е изправена пред още едно важно житейско решение. Тя се записва на учи в НСА, но програмата на лекциите и упражненията е несъвместима с тежките тренировки в залата. От академията не й позволяват да отсъства, защото по това време тя не е национален състезател. Неви решава лесно – прекратява следването си, за да довърши започнатото в гимнастиката. Само след няколко месеца тя вече е в националния отбор и успехите започват. „Висшето образование определено е в плановете й за бъдещето. Мисля обаче, че няма да запише отново в НСА, а ще учи нещо много различно. Харесва киното и журналистиката, може би нещо такова“, смята майка й.

Тодор Христов, "7 дни спорт"

Коментари

Jessalyn11

13 февруари 2017 | 03:15 Your answer was just what I neeedd. It's made my day!

do 910

07 септември 2016 | 02:24 То и футбола е изкуство ама не е за всеки ;)

Ало9

06 септември 2016 | 12:02 Гимнастичките, за разлика от много други спортисти, наистина притежават малко по-висока интелигентност. Все пак спорт толкова близо до изкуството изисква и малко акъл, за разлика от футбола, примерно.

beIN SPORTS8

01 септември 2016 | 14:59 Taka e Taka e

сс7

01 септември 2016 | 13:34 Голяма статия,голямо нещо:)...високо IQ,колко високо,може би в сравнение със Стоичков...баща и и дядо и и били фенове,ами има си хас да викат за някоя рускиня...и на това седмо място кое му е феноменалното

Различно мнение6

31 август 2016 | 22:00 Сигурно е русофоб, споделяща евроатлантическите ценности, за което от сега почват да я лансират и да и "вдигат рейтинга".

Mr.B5

30 август 2016 | 11:51 ...колкото могат, толкова говорят. Вие пък не можете да играете като тях гимнастика. Те биха ви се смяли и критикували, че вероятно не сте атлетични, нямате добра двигателна култура,липсва ви издръжливост, имате увиснали шкембета и дебели задници....това са все физически несъвършенатва чиито притежатели определено са за посмешище, изключвайки тези които имат някакво сериозно заболяване. Нека не ги съдим по думите, а по делата им.

Mr.B4

30 август 2016 | 11:40 ...колкото могат, толкова говорят. Вие пък не можете да играете като тях гимнастика. Те биха ви се смяли и критикували, че вероятно не сте атлетични, нямате добра двигателна култура,липсва ви издръжливост, имате увиснали шкембета и дебели задници....това са все физически несъвършенатва чиито притежатели определено са за посмешище, изключвайки тези които имат някакво сериозно заболяване. Нека не ги съдим по думите, а по делата им.

3

29 август 2016 | 22:16 Сега вече по IQ-тата лище са класациите? Платените статии обикновено правят мечешка услуга.

1232

29 август 2016 | 21:32 Наистина всички говорят заучени фрази. А капитанката на ансамбъла, в изказванията си ми прилича на Валери Божинов, нищо не и разбирам. Съмнявам се във високото им ИК

7771

29 август 2016 | 16:43 като й слушам интервютата не личи да е с високо ИК. Въобще тя и някои момичета от ансамбъла са малко тъпички, не могат да вържат няколко смислени изречения, говорят толкова клиширано, че ти се отщява да ги слушаш. Къде в статията се доказва високото ИК на това момиче? На мама гарджето така казала, дайте да напишем статия...

Добави коментар

Новини »

виж още

Анкета

Колко медала ще вземе България от Игрите в Рио?