17 септември 2016 | 15:02

Емоцията от един по-специален медал

снимка: Guliver/Getty Images
размер:

Прясно коронясан олимпийски медалист, захапал отличието си на почетната стълбичка. Често срещана гледка, превърнала се в традиция и запазена марка през годините. По време на Игрите в Рио се разрази дискусия защо всъщност спортистите правят това? Обяснението бе съвсем простичко - още от древни времена хората са тествали монетите именно чрез захапване, за да се уверят, че става дума за злато, а не за обикновена имитация. Също така фотографите се радват на такива кадри и също често молят отличените спортисти да позират по този начин.

В последните дни подобно разискване отново е на дневен ред, но темата са медалите от Параолимпиадата, която също се провежда в Бразилия. По-наблюдателните спортни фенове със сигурност са забелязали, как медалистите не хапят плодовете на дългогодишния си труд, а ги държат до ухото си, сякаш очакват да чуят нещо от тях.

И това наистина е така. Те чуват. Усещат специална емоция. За първи път в историята на олимпийското и параолимпийското движение, организаторите на състезанията са помислили и до най-дребния детайл за спортистите, които имат зрителни увреждания и не могат да се насладят на спечеленото от тях.


Параолимпийците държат медалите до ухото си, защото когато отличието бъде разклатено, то издава специфичен шум. Причината? Във всеки един медал са поставени малки стоманени топчета, които издават звук при разклащане. Бронзовите имат по 16 топчета, сребърните 20, а златните - 28. Така най-ценният медал издава най-силен шум.

А освен всичко това, върху отличията на брайловата азбука е гравирано следното - “Параолимпийски игри Рио 2016”.

За да могат шампионите и всички призьори да усетят възможно най-добре какво всъщност са постигнали…

Коментари

valvesto1

17 септември 2016 | 16:06 Най-ценният медал е този,който е взет без употреба на допинг.Явно обаче такъв няма.

Добави коментар

Новини »

виж още

Анкета

Колко медала ще вземе България от Игрите в Рио?