18 август 2016 | 15:09

Директори на водопади обслужват игрите

снимка: Guliver/Getty Images
размер:

Да търсиш изгубени очила в басейна след плувната надпревара за деня е едно от най-сладките назначения за техническите лица на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Причината? Рядко се случва някой от състезателите в сините коридори да допусне подобно нещо. Длъжността е сходна на "директор на водопад" и има по-голяма вероятност да не ти се налага да вършиш каквото и да било, отколкото да бъдеш реално ангажиран.

Мнозина от назначените служители от помощния и техническия персонал в Рио са на постове, на които за две седмици може да не ти се наложи да вършиш каквото и да било. Някои от тях звучат откровено комично и съществуват само заради вероятността да се стигне до проблемни ситуации, които все някой трябва са разреши.

Една от тези длъжности е на колоездача с електрически велосипед, който помага на състезателите в пистовата дисциплина "кейрин" да си намерят позицията на трасето. В Рио длъжността се изпълнява от полупрофесионалиста Иво Зиберт, който има магазин за велосипеди.И ако той трябва все пак да върти обиколки по пистата, то за съдията с червения флаг в спортната стрелба дори няма нужда да става от стола си. Неговата функция е само да вдига с едната си ръка знаменцето, когато някой от състезателите пропусне мишената. В същото време той е един от най-често появяващите се по телевизионните екрани. Единственият недостатък е в монотонността и повтаряемостта на движението.Колкото до търсача на загубени очила в басейна, на него му се отвори работа веднъж - в квалификациите на 100 метра гръб, когато американката Катлийн Бейкър загуби една от перлените си обеци и те паднаха на дъното. И веднага бяха намерени, след гмуркане на 3 метра дълбочина.Последната длъжност съперничи по безсмислие с тази на спасителя в басейна. Разбира се, никой не очаква Майкъл Фелпс, или някой от неговите съперници да започне да се дави, независимо, по-скоро се действа превантивно срещу евентуални неразположения в хода на състезанията. Макар че е имало и куриозни случаи, като Ерик Мусамбани от Екваториална Гвинея на игрите в Сидни през 2000 г. Той попадна там по линия на подпомагането на развиващите се страни и който едва не се удави. Този път съмнения имаше единствено към пълничкия етиопец Кирос Хабте, който със сетни сили завърши 100-те метра свободен стил.В тениса на маса пък служи т. нар. носач на топки. Върху тях състезателите полагат своите автографи, след което - ако искат - могат да ги хвърлят в публиката, за да останат нечие притежание като сувенири.

"Стандарт"

Коментари

Hannah1

13 февруари 2017 | 03:18 Bralniilce for free; your parents must be a sweetheart and a certified genius.

Добави коментар

Новини »

виж още

Анкета

Колко медала ще вземе България от Игрите в Рио?